Vaatiiko myyntityö intohimoa?
- Erik Alopaeus
- 16.4.
- 3 min käytetty lukemiseen
Lähtökohta on se, että paloa täytyy olla. Se ei synny välttämättä heti. Se saattaa syttyä hetken mielenjohteesta, onnistumisen kautta, pakon sanelemana tai ihan muuten vain. Mutta keskeinen elementti se kuitenkin on, etenkin, jos haluaa pärjätä.
Myynnissä
Kehittyminen ja uuden oppiminen ovat edellytys
Tulet saamaan turpaan jatkuvasti
Asiakkaat muodostavat käsityksen sinusta sen perusteella, miten kommunikoit
Johdonmukaisuus ja itsekuri palkitsevat lopulta
Monesti asiakkaat määrittävät aikataulusi
Jos haluat pysyä pelissä pitkään, sisäisen motivaation merkitystä ei voi sivuuttaa. Myynti on monella tapaa hieno ja arvokas ammatti, ja oikeastaan kaikki ympärilläsi on joskus myyty.
Onkin tärkeää pohtia itse, mitä intohimo myyntityössä tarkoittaa juuri sinulle. Kokemukseni mukaan alan huippuja yhdistää se, että he elävät ja hengittävät myyntiä. Tämä on heille elämäntapa. Intohimo ei kuitenkaan tarkoita riehumista, tyrkyttämistä tai valehtelua. Se on tyylikästä, systemaattista tekemistä ja perusasioiden hallintaa, olemista samalla myös kohtelias.
1. Ajankäytön kokemus
Olet varmaan huomannut, että aika kuluu nopeasti, kun teet asioita, joista todella nautit. Sama pätee myös myyntityöhön. Jos päiväsi täyttyvät mielekkäistä asioista, ne menevät nopeasti. Uppoudut asiakastapaamisiin ja tarjousten tekemiseen. Jos työsi ja ratkaisusi tuntuvat merkityksellisiltä, päivät menevät vauhdilla. Intohimoinen tekijä ei siis katso kelloa, hän elää hetkessä ja osaa samalla miettiä suuntaa, johon on menossa.
2. Oppia vai lannistua? Valinta on sinun
Moni on lopettanut myyntiuransa, koska vastoinkäymisiä tulee liikaa ja ne tuntuvat raskailta. Se on henkisesti kuormittavaa. Petinkö itseni, kollegani ja firmani? Näytinkö typerältä asiakkaan edessä? Erityisesti uran alkuvaiheessa näitä tilanteita tulee helposti päällekkäin. Asiakkaat eivät vastaa, tapaamisissa ei ole selkeitä seuraavia askelia ja kauppoja ei synny. Nämä tilanteet ruokkivat helposti toisiaan ja mieliala lannistuu.
Ne, jotka tekevät tätä intohimoisesti, näkevät jokaisen vastoinkäymisen oppimisena. He eivät puhu virheistä, vaan kehityskohdista. Tämä ajattelutapa tekee työstä mielekästä ja auttaa jaksamaan myös vaikeina hetkinä.
3. Välittäminen yksityiskohdista
Alan huiput eivät tunne sanoja ”ihan sama”. He ovat monesti kiinnostuneita pienistä yksityiskohdista. Miten juttelen? Miten pukeudun? Onko tarjous elegantti? Onko siinä kirjoitusvirheitä? He haluavat kehittyä ja parantaa tekemistään, yksityiskohta kerrallaan. Intohimoinen myyjä tietää, että juuri yksityiskohdilla rakennetaan luottamusta ja ammattimaisuutta. Hän ei jätä mitään sattuman varaan.
4. Merkitys ennen maksupäivää
Rahalla on merkitystä. Moni huippumyyjä ei kuitenkaan tee tätä työtä rahan takia, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Raha on olennainen osa elämää, mutta se ei yksin kanna pitkälle myyntityössä. Intohimoiset myyjät kokevat, että merkitystä luovat innostavat asiakkaat, jatkuva oppiminen, firman kulttuuri ja vapaus tehdä myyntiä omalla tavallaan. Kun nämä asiat ovat kohdallaan, raha kyllä seuraa perässä.
Jos tärkein syy tehdä tätä työtä on raha, ollaan helposti väärillä jäljillä. Ne, jotka todella loistavat, mainitsevat usein motiiveikseen asiakkaat, kasvun mahdollisuudet, vahvan tiimin, itsenäisyyden tai ylpeyden omaa yritystään kohtaan. Heille duuni on enemmän kuin tapa ansaita, se on paikka, jossa voi kehittyä, vaikuttaa ja kasvaa.
5. Myynti saa naurattaa
Menestyvistä myyjistä huokuu usein se, että he nauttivat siitä mitä tekevät. He luovat hyvää tunnelmaa, nauravat, antavat energiaa, ja yleensä myös viihtyvät muiden ihmisten kanssa. Eikä ihme, että muutkin viihtyvät heidän seurassaan. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki on leikkiä ja fanfaria, vaan että ilo ja energia voivat kantaa myös vaikeiden aikojen yli. Hyväntuulisuus ei vain auta itseään, vaan se tarttuu myös muihin.
6. Yhteispelin voima myyntityössä
Intohimoiset myyjät haluavat jakaa onnistumisia ja oivalluksia myös muille. He ovat itse kulkeneet saman polun ja tietävät, miltä oppiminen tuntuu. Nyt he jakavat kokemuksiaan eteenpäin, eivät siksi, että pitäisi, vaan koska se on osa tekemistä. He eivät panttaa tietoa, vaan haluavat auttaa muita onnistumaan. Toki, jos vastakaikua ei tule, niin jakamisen into voi hiipua, mutta lähtökohta on vilpitön halu auttaa. Vaatiiko myyntityö intohimoa? Tässä tiivistettynä muutamia näkökulmia siihen, mitä intohimo myyntityössä voi tarkoittaa. Ja hyvä uutinen on tämä. Nämä ovat kaikki asioita, joita voi harjoitella ja kehittää.
